کارگاه از ایده تا ارائه
پیش نیازهای دوره
- لطفا توجه داشته باشید که این دوره پیش نیازهای زیر را دارد که باید قبل از دسترسی به آن تکمیل شود
-
تاریخ و تئوری کیوریتوریال
درباره این دوره
همراه با بخش نظری کارگاه که به مروری بر وجوه مختلف خلق اثر مانند ایده پردازی، اجرا، رویکردهای متنوع عنوان، نحوه ارائه، نوشتن گزاره هنرمند و … می پردازد، شرکت کنندگان یک اثر/مجموعه را به صورتی نسبتا نظاممند خلق میکنند.
در هنرهای مختلف چه از نوع هنرهای سنتی و چه هنرهای تجسمی و مدرن ابتدا و شروع ساخت و اجرای اثر هنری یا ایده پردازی و تجسم مدام پیرامون آن آغاز میگردد.
ایده و اثر هنری
ایدهها گرچه محصول نبوغ و استعداد افراد هستند اما لازمه رسیدن به آن، خوب دیدن، مطالعه وسیع، تجربه فراوان و آموزش مداوم است. گرچه در ساخت و اجرای یک اثر هنری، خلاقیت، احساس و شور و شوق نقش مهمی را ایفا می نماید اما در عالم هنر نیز به مانند دیگر حوزههای علمی و فرهنگی برای به انجام رساندن یک ایده و اثری منحصر به فرد میبایست از پیش نقشه راه مناسبی تعیین نمود و بر اساس اصول و قواعد مشخصی حرکت کرد تا به نتیجه ایده آل رسید.
پس از ایده پردازی، گام اول خلق و تولید یک اثر هنری طراحی می باشد که ممکن است به دو صورت دستی و یا کامپیوتری انجام گیرد. طراحی دستی و سنتی گرچه حس بهتری داشته و همزمان ذهن و دست هنرمند را درگیر اثر می نماید اما به همان میزان زمان و انرژی بیشتری را برای اجرا نیاز دارد. در طراحی کامپیوتری، هنرمند به راحتی قادر به تکرار انواع الگوها، حذف و اضافه جزئیات با سرعت بالا است. علاوه بر این در رنگ گذاری نیز طیف وسیعی از رنگها را در اختیار داشته و به خوبی خواهد توانست صدها و هزاران نمونه را تجربه کند. به هر روی طراحی چه با دست قلم بر روی کاغذ و چه با کمک نرم افزارها بر صفحه مانیتور، باید بر اساس مبانی و اصول از پیش تعریف شده پیش رود.
هر یک از حوزه های هنر چه مدرن و یا سنتی دارای مبانی خاص خود می باشد و گرچه در برخی موارد مثل خلاقیت، علم و مهارت تشابهات و اشتراکاتی دارند اما از بسیاری جهات نیز با هم متفاوت هستند. به طور مثال مبانی هنرهای سنتی بر پایه سنن، باورها و آئینهای بومی و ملی هر منطقه و تمدنی شکل گرفته و چهارچوب مشخص و خاصی دارد و گاه با قداست نیز همراه است اما مبانی هنر مدرن جهان شمول بوده و اگرچه برای این هنر نیز قواعد معینی لحاظ شده اما از آزادی و رهایی بیشتری نسبت به هنرهای سنتی و صنایع دستی برخوردار است. در کل هنر مدرن علاوه بر موضوعات تاریخی با مسائل روز و مفاهیم سیاسی و اجتماعی نیز پیوندی تنگاتنگ دارد.
اما دانش، ایده، خلاقیت و پروراندن فکر زیبا و پس از آن انتقال و طراحی موضوع، تنها گام های اولیه کار تولید یک اثر و محصول هنری است و تبدیل ایده و طرح به یک کار زیبا و کامل، امر چندان ساده ای نیست؛ حتی بهترین و شاهکارترین ایدهها نیز بدون هدف و پشتکار به فراموشی سپرده خواهند شد. یک هنرمند موفق برای انجام کارهای شاخص و ماندگار میبایست جسارت و تلاش مداوم و کافی را نیز دارا باشد.
فراهم آوردن مواد و مصالح مناسب و با کیفیت اعم از رنگ و بوم یا چوب و فلز، انتقال دقیق طرح و ایده بر روی زمینه و دقت و ظرافتهای لازم از یکسو و تغییرات پیشبینی نشده و خطاهای کوچک و بزرگی اجرای اثر و غیره از سویی دیگر نیازمند صبوری، تمرکز بالا و مدیریت جامع یک هنرمند زبردست و متخصص در طول فرآیند خلق اثر هنری است.
البته تمامی این موارد ذکر شده همه سبکها و آثار هنری را شامل نمیشود. آنجا که سخن از بداهگی، خودانگیختگی و خلق اثر در لحظات کوتاه به میان می آید بخش هایی از فرآیند ذکر شده دیگر محلی از اعراب نخواهد داشت؛ هرچند هنر بداهه نیز به مانند دیگر آثار و سبکها نیازمند ذهنی آماده، خلاق و دید وسیع هنری است. پس از این پروسه طولانی و تکمیل محصول و اثر هنری نوبت به پرداخت نهایی می رسد که در هنرهای مختلف با شیوه های خاص و متفاوت تعریف و تثبیت شده است.
در هنر خوشنویسی قلمگیری، پاسپارتو و یا تذهیب قطعه و پس از آن انتخاب قاب مناسب تکمیل کننده این هنر است. در نقاشی مدرن و نقاشی خط یک فریم چوبی ساده و پاشیدن تثبت کننده رنگ(فیکساتیو) پایان دغدغههای خلق اثر میباشد هرچند در آثار کلاسیک قابهای حجیم و تزئینی بهترین انتخاب است .
پس از طی تمامی این مراحل، هنرمند میبایست به بهترین نحو آثار خلق شده را در معرض نقد، نمایش و یا فروش قرار دهد. اثر هنری گرچه در وهله نخست برآیند حس زیباشناسی و مجموعه توانایی های علمی، هنری و مهارتهای خالق خود و حاصل فعالیت و تصمیم فردی است اما پس از اتمام میباست در معرض نقد کارشناسان و دید علاقمندان و خریداران آثار هنری قرار گیرد.
نمایش آثار در گالریها، فرهنگسراها و دیگر مراکز هنری و همچین ارائه اثر در فروشگاه تخصصی هنر روشهای معمول جهت حضور و دیده شدن آثار هنری میباشد. با رشد سریع تکنولوژی و مفهوم جهانی شدن و به ویژه با شکل گیری رسانههای نوظهور و وجود فضاهای مجازی، بستر جدیدی برای تعامل و نزدیکی هنر و هنرمند با مخاطبان خود در سراسر جهان پدید آمده است.
وب سایت شخصی، پیج اینستاگرام، کانال های تلگرامی، واتساپ و ده ها اپلیکیشن دیگر به راحتی و با سرعت بالا و به مثابه یک نمایشگاه، خالق آن هنر و آثارشان را با تمامی دنیای پیرامون اعم از داخل و خارج محل زندگی معرفی و مرتبط میسازد. تعاملات فرهنگی و هنری در عصر حاضر خوب یا بد و چه مورد پسند و سلیقه ما باشد یا نباشد شکل جدیدی به خود گرفته و مدام در حال تغییر و دگرگونی است لذا اکتفا به روشهای سنتی مثل گالریها و جشنوارههای هنری برای نمایش و فروش آثار منطقی و راهگشا نخواهد بود.
آنچه خواهید آموخت
مفاد آموزشی
- دوره به صورت آنلاین است
- در هر کلاس پرسش و پاسخ برقرار میشود
الزامات
- آشنایی با مبانی اولیه سواد بصری
- آشنایی با تاریخ هنر
مخاطبان هدف
- دانشجویان هنر
- نگارخانهداران
- هنرمندان